Hej hej.
Äntligen en ledig helg utan måsten, så himla skönt och välbehövligt, och vilken strålande vacker höstdag det blev!
Dock så började dagen med regn, vi hade bestämt oss för en svamptur i skogen idag men fick hastigt planera om. Istället så åkte vi iväg och inhandlade vinterjackor och kängor, så nu kan kylan få komma när den vill. Och lagom som vi satte oss i bilen och började rulla mot affären så sprack det upp och det blev strålande sol och +14° varmt. Heeelt underbart! Men svampen får vänta det fick bli en promenad i spåret i stället eftersom vi kom hem rätt sent från affären.
Även lunchen blev sen och idag blev det ytterligare en rätt från Vv-appen som är väldigt god.

Fläskfilégryta med vitt vin
Author: Jeanette Hermansson
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4 port
10 SP / Port. Orginal receptet från viktväktarna. Servera med klyft potatis, morötter och en god sallad.
- 800 g potatis
- 250 g morötter
- 1 tsk rapsolja
- 600 g fläskfilé
- 2 tsk milda culinesse.
- 1 Lök
- 250 g champinjoner
- 1 köttbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 2 dl vitt matlagningsvin
- 2 dl Fraiche 5%
- 1 tsk timjan (torkad)
- 1 tsk maizena
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis och morötter i ungefär lika stora klyftor och lägg i en ugnsfast form. På med oljan och rör runt så alla bitar blir "insmorda" Grägga i ugn ca 30 minuter.
- Skär filén i bitar och salta och peppra runt om, bryn runt om i margarin. Lägg över i en annan form.
- Strimla lök och skär champinjonerna i bitar. Och bryn i margarin. Smula i buljongtärning och slå på vätskan och fraichen. Krydda med timjan och ev lite salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och låt småkoka tills köttet är klart ca 10 minuter. Red av såsen med lite redning.
- (Variera med att byta ut champinjonerna mot tex. kantareller eller annan svamp)
3.5.3228